A legtöbben annyit tudnak a kollagénről, hogy az emberi szervezetben megtalálható fehérje, amely kötőanyagként szolgál a szövetek között. Persze ha tudományosabbak akarunk lenni, akkor ennél jóval többről van szó, és magából a kollagénből is több eltérő típust különböztetünk meg. Összesen öt kollagén típus létezik, és ezeket nem csak azért érdemes megismerned, hogy növeld az ismereteidet. Attól függően, hogy milyen célra tervezel kollagénes termékeket vásárolni, eltérő típusokkal hamarabb érhetsz el eredményeket.

a kollagén típusai

I-es típusú kollagén

Ez a kollagén típus minden bizonnyal a legfontosabb szerepet tölti be a szépségápolásban. Hogy miért? A haj, bőr és a körmök szépségéért elsősorban ez a fehérje felel, és nagy mennyiségben fordul elő a szervezetben.

Amennyiben a fenti okokból kifolyólag érdeklődsz a kollagén iránt, akkor mindenképpen ezt a típust érdemes hozzáadnod az étrendedhez. Az I-es típusú kollagén aminosavakat tartalmaz, amelyek többek között a bőr, a haj és a körmök összetételéért felel. A megfelelő kollagénszint segít megelőzni a ráncosodást és a finomvonalak megjelenését, sőt, a bőr megfelelő hidratáltságát is szabályozza, így nem kell különféle testápoló krémeket tartanod otthon, hogy megelőzd a szárazságot.

Ahogy korábban említettük, az I-es típusú kollagén a hajak és a körmök egészségében is fontos szerepet játszik. Szeretnéd megelőzni a hajhullást? Ennek a kollagénnek a rendszeres fogyasztása segíteni fog megelőzni a további hajveszteséget, erősebbé és vastagabbá teszi a hajszálaidat.

II-es típusú kollagén

A csontok, porcok, inak és a szalagok épségben tartása elengedhetetlen a fiatalos, sportos életmódhoz és az egészségünk megőrzéséhez. Ha a fittség megőrzésére keresed a megoldást, a II-es típusú kollagén egyszerűen elengedhetetlen a mindennapokban.

A II-es típusú kollagént porc kollagénnek is nevezik, amelynek hiánya ízületi fájdalmakban is megmutatkozhat.

Ennek az az oka, hogy a benne lévő hialuronsavak természetes kenőanyagként funkcionálnak az ízületek számára. Amennyiben a hialuronsavak mennyisége nem megfelelő, az ízületek összesúrlódhatnak, ez pedig gyulladás és fájdalom formájában mutatkozik meg a mindennapokban.

A II-es típusú kollagén rendszeresen történő utánpótlásával megbizonyosodhatsz arról, hogy nem kerül sor a porcok további kopására, ami idősebb korban is segít mozgékonynak, energetikusnak maradni.

III-as típusú kollagén

Most, hogy már többet tudsz a külső és belső egészségért felelős kollagénekről, ideje megismerkedni a III-as típussal, amelyet fibrilláris kollagénnek is neveznek. Ez főleg az I-es típushoz áll közelebb, hiszen a bőr egyik legjelentősebb összetevője, emellett azonban a szervszövetek kötőanyagában is megtalálható.

Épp úgy, mint az I-es típusú, úgy a III-as típusú kollagén is szerepet játszik az egészséges bőr, körmök és hajszálak megőrzésében, sőt, a csontok állapotát szintén befolyásolja. III-as típusú kollagén hiányában nem lehet szó erős és egészséges csontozatról, ami az évek elteltével megnöveli a csonttörés és csontritkulás kockázatát, illetve fájdalmakhoz, a mozgékonyság elvesztéséhez vezethet.
A III-as típusú kollagén megtalálható a belekben, a méhben és a véredényekben, mely utóbbiak a vér szállításáról gondoskodnak. Ezek mind rendkívül rugalmas elemek a szervezetben, a kollagénszint csökkenésével azonban veszítenek ebből a tulajdonságból. Ez a mindennapokban a véredények károsodásához és emésztési problémákhoz vezethet.

V-ös típusú kollagén

Az első három típus bemutatása után ideje megismerkedni az V-ös típusú kollagénnel, amely leginkább a III-ik típushoz áll közel. Épp úgy, ahogy az előbbi tárgyalt kollagén segít épen tartani a véredényeket, beleket és a méhet, úgy az V-ös típus is szerepet játszik ebben, így nem szabad elhanyagolni a fontosságát.

Az V-ös típusú kollagén emellett különösen fontos a nők egészségének megőrzésében és a terhesség során. Ez hozza ugyanis létre a méhlepény sejtjeit, amely eljuttatja a tápanyagokat és az oxigént a kisbabákhoz.

A kollagénmennyiségek megfelelő szinten tartása tehát nem csupán a szépségápolás miatt fontos. A belső egészség megőrzése mellett a kisbabát váró nőknél különösen fontos, hogy az V-ös típusú kollagén kellő mennyisége mindig biztosítva legyen. Ez különösen igaz a terhesség során, de még utána sem szabad elhanyagolni!

X-es típusú kollagén

Ez a kollagéntípus leginkább a II-es típusú kollagénhez áll közel, mégpedig azért, mert a csontok és az ízületek épen tartásáról gondoskodik. Különösen azoknak ajánlott a X-es típusú kollagén bevitele, akik csonttörést szenvedtek vagy valamilyen egyéb, csontot érintő problémával küszködnek (például csontritkulás idősebb korban). A X-es típus elősegíti az új csontképződést, továbbá az ízületi porcok kialakulását.

Amellett, hogy a csonttörés gyógyulását felgyorsítja, az a kollagén típus az ízületek regenerálásban is rendkívül hasznos.